Fake news

Gepresenteerd door

Dhr. Tim Verheyden

journalist bij VRT NWS

7 mei 2020
Bluepoint, Brussel

Tim Verheyden ©VRT

© VRT

Datum

7 mei 2020

Tijdstip

11u00-12u30

Taal

Engels

Duur

1u30

Bio:

Tim Verheyden is sinds 2012 anker, presentator, journalist en reportagemaker bij VRT en Canvas. Eerder werkte hij als reporter voor VTM, onder andere voor Telefacts. In oktober 2014 verscheen zijn boek ‘How To Story’ (over storytelling) bij Lannoo Campus.

Korte inhoud:

“You’re fake news,” zei President Trump ooit tegen een CNN-journalist op een persconferentie, en sindsdien is de term wereldwijd een begrip. Maar waar komt nepnieuws vandaan? Hoe kon ‘fake news’ in een mum van tijd uitgroeien tot een (politiek) concept? In deze lezing geeft Tim inzicht in de wereldwijde desinformatieoorlog die zich momenteel op en via sociale media afspeelt. Van Rusland tot Brazilië worden digital warriors ingezet om de publieke opinie te beïnvloeden.
‘Fake news’ is eigenlijk maar een klein onderdeel van een complex probleem. Het vermogen om desinformatie aan te pakken is een cruciale 21e eeuwse digitale vaardigheid. Tim zal het hebben over het belang om dit complexe probleem in ons onderwijssysteem te integreren en over de uitdagingen voor leerkrachten.