Wereldburgerschapseducatie als antwoord op extreemrechtse uitdagingen voor mensenrechten en democratie

Gepresenteerd door

Mevr. Manca Šetinc Vernik

Through the refugee's eyes – Ervaringen vanuit een experimenteel, interactief theaterstuk door Humanitas, Slovenië

7 mei 2020
Bluepoint, Brussel

Manca Šetinc Vernik

Datum

7 mei 2020

Tijdstip

11u00-12u30

Taal

Engels

Duur

1u30

Contact

Link

Bio:

Manca Šetinc Vernik is afgestudeerd als communicatiewetenschapper en heeft jarenlange ervaring op het gebied van mensenrechten, in het bijzonder op vlak van non-discriminatie. Haar professionele loopbaan leidde haar van het onderzoekswerk aan het Instituut voor Etnische Studies naar de mensenrechtenombudsman van Slovenië, waar ze op de afdeling Preventie van discriminatie werkte als promotie- en onderwijsfunctionaris. Momenteel is zij projectcoördinator bij Humanitas – Centrum voor mondiaal leren en samenwerken. Ze leidt er verschillende nationale en internationale projecten op het gebied van mensenrechten, migratie en wereldburgerschapseducatie in Slovenië en in het buitenland. Daarnaast werkt ze ook als onafhankelijk expert-adviseur op het gebied van non-discriminatie voor organisaties zoals de Raad van Europa, de Europese Commissie en de OVSE. Haar passie voor theater en fotografie neemt ze mee in haar aanpak van wereldburgerschapseducatie, wat toelaat om verschillende doelgroepen te bereiken.

Korte inhoud:

Deze workshop presenteert inspirerende transformatieve onderwijspraktijken aan de hand waarvan wereldburgerschapseducatie een antwoord kan bieden op extreemrechtse uitdagingen. Er wordt ingegaan op de vraag hoe een breder publiek kan worden aangesproken, inclusief mensen die de waarden van wereldburgerschapseducatie en mensenrechten niet onmiddellijk onderschrijven.
Sleutelvragen:
Hoe bereiken we diegenen die de waarden van wereldburgerschapseductie en respect voor mensenrechten niet delen? Hoe bereiken we een nieuw publiek?
Welke educatieve benaderingen kunnen dit ondersteunen?