Bekijk een nieuwe opname van de webinar

We willen u bedanken voor uw interesse en deelname aan deze webinar.

Download de presentatie van deze keynote

DOWNLOAD

Waarom onderwijs en mondiale competenties cruciaal zijn voor het bereiken van de SDG’s

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn de blauwdruk voor het bereiken van een betere en duurzamere toekomst voor iedereen. SDG 4 richt zich op kwaliteitsonderwijs voor iedereen en roept op tot ingrijpende actie om leermogelijkheden uit te breiden en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, zodat alle kinderen en volwassenen de kennis en vaardigheden verwerven om te floreren. Deze keynote geeft een update over waar we staan, tien jaar voor het doeljaar 2030. Maar onderwijs heeft een veel verregaandere rol. Het bereiken van bijna alle SDG’s hangt af van het multiplicatoreffect van onderwijs: ambities in SDG 1 om armoede uit te roeien vereist universeel primair en voorgezet onderwijs; goede gezondheid en welzijn (SDG 3) is alleen mogelijk wanneer meer meisjes en vrouwen het onderwijs afronden. Maar kwaliteitsvol onderwijs betekent ook dat we beter moeten nadenken over het soort kennis, vaardigheden, attitudes en waarden die we moeten ontwikkelen om kinderen en volwassenen voor te bereiden op de wereld van morgen. Wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en duurzame groei, maar ook digitalisering, migratie, innovatie en vrede vereisen mondiale competentie. Deze keynote gaat in op het concept van mondiale competentie en legt uit waarom en hoe het is geïntegreerd in de PISA 2018-beoordeling.

Bio

Dirk Van Damme (PhD, Universiteit Gent) is Senior Counsellor bij het Directorate for Education and Skills bij de OESO in Parijs. Daarvoor stond hij aan het hoofd van het Centre for Educational Research and Innovation. Voordat hij in 2008 bij OESO ging werken, bekleedde hij academische functies in onderwijsonderzoek en vergelijkend onderwijs aan verschillende universiteiten, was hij adviseur voor verschillende Vlaamse onderwijsministers (1992-2000), algemeen directeur van de Vlaamse Rectorenconferentie (VLIR) (2000-2003) en stafchef van minister Frank Vandenbroucke (2004-2008). Zijn huidige interesses zijn het onderzoeken van leren, vergelijkende analyses van onderwijssystemen, levenslang leren en wereldwijde ontwikkelingen in het onderwijs.

Dirk Van Damme

Intro & outro

 

Elina Lehtomäki

Professor Elina Lehtomäki is Professor of Global Education at the University of Oulu, Finland, and leads the research team Education, diversity, globalisation and ethics. The team is responsible for twointernational degree programmes: Education and Globalisation, andIntercultural Teacher Education. Elina Lehtomäki’s research interests include global education and learning, social meaning of education, equity and inclusion in and through education, cross-cultural collaboration, and internationalization in higher education. She has a long-term experience as an adviser in educational development and collaboration with African scholars and universities. She chairs the University of Oulu multidisciplinary working group on sustainable development. She is a board member of the international Academic Network of Global Education and Learning that collaborates closely with the Global Education Network Europe, and of the Finnish University Partnership for International Development, and participates in the Finnish Ministry of Education and Culture working group on internationalization of higher education.

Global Education webinar

Praktische informatie

7 mei, 2020 11u-12u30 (CEST)
Klik hier om uw eigen tijdzone te bekijken
Engels (met simultaanvertaling in het Frans)

Registreer

georganiseerd door

uitgevoerd door

gefinancierd door